/Hayirlokmasi      /Hayirlokmasi      /Youtube   Sipariş Hattı: 0(530) 060 80 60

Lokma Hakkında



Lokma; un, maya,tuz ve şekerle hazırlanan hamurun, sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlanıp koyu kıvamlı şerbetle tatlandırılarak servisi yapılan bir Türk tatlısıdır. Ortası delikli olacak şekilde yuvarlak veya küçük küre şeklinde hamurlardan yapılan iki tipi vardır. Yuvarlak şekilli olana İzmir lokması, küre şeklinde olana saray lokması denir. Lokmanın özellikle ölünün ardından hayır amacıyla ve sünnet düğünlerinde davetlilere dağıtılmak üzere lokmanın taze olarak hazırlanması, pişirilmesi ve dağıtılması adettendir. Bu iki baskın çeşidin yanında lokmanın farklı yapımları da kullanılmaktadır. Ankara'nın Güdül-Ayaş yörelerinde "Bırtlak" diye bilinen bir lokma çeşidi vardır. Türkiye'nin bazı yörelerinde şerbet dökülerek tatlı olarak yenilmesine rağmen, bazı yörelerde şerbetsiz peynir ile yenilmektedir. Lokma kelimesi bir ağız, bir yudum, bir parça yemek anlamına gelen Arapça'daki "lukma" kelimesinden gelmiştir. Lokmanın bir çeşidi olan ve bugün Arap kültüründe var olan "kadı lokması", El-Bağdadi tarafından 13.yüzyılda tarif edilmiştir. Kaynağı Osmanlı Sarayı'na da dayanmakla birlikte halk arasında yapımı yaygınlaşmıştır.


Yorumlar

YORUM YAP


Hemen Ara Whatsapp