/Hayirlokmasi      /Hayirlokmasi      /Youtube   Sipariş Hattı: 0(530) 060 80 60

Lokma Tatlısının Şöhreti Nereden Geliyor?



Lokma tatlısının oldukça eski bir geçmişi bulunmaktadır. Orta doğuya has bir yiyecek olan bu tatlının Anadolu topraklarına ilk ne zaman geldiği bilinmemekte olup, bu topraklarda hızla benimsendiği de bir gerçektir. O kadar beğenilmiştir ki Osmanlı sarayının dahi dikkatini çekmiş ve sarayda da bolca üretilip tüketilmiştir. Saray mutfağında bir takım değişik sunumlara rastlansa dahi özü itibari ile aynı kalmıştır. Osmanlı sarayında çeşitli vesilelerle tüketilen bu tatlının halka sunulması ile birlikte halk arasında saray lokması olarak adlandırılmıştır. Günümüzde ise diğer lokma çeşitlerinde olduğu gibi İzmir saray lokma adını almıştır. Küçük yuvarlak top şeklindeki bu tatlı halk tarafından en çok tercih edilen hayır araçlarından birisi olarak göze çarpmaktadır. Lokma tatlısı İzmir’de ayrı bir yere ve öneme sahiptir. İstanbul’da da olduğu gibi insanların günlük yaşamda tükettiği bir tatlı olmayıp daha çok önemli bir paylaşım aracı olarak göze çarpmaktadır. Ölen bir yakınının arkasından anmak amaçlı, sünnet düğünlerinde gelen misafirlerine bir ikram olsun diye, dükkânının açılışını hayır duaları ile başlatmak için hayır lokması döktürmektedir. Eskiden halkın kendi kendisine yaptığı bu eylem günümüzde modern hayatın getirdikleri yüzünden yapamaz olmuş bu durumda da lokma dökümünü profesyonel bir şekilde yapan insanlara başvurmuştur. Hayır lokmacısı diye anılan bu insanlar bütün işleri baştan sona kendileri halletmekte olup hayır sahibine her hangi bir iş bırakmamaktadırlar. Bundan beş yıl öncesine kadar lokma dökülecek yere dev kazanlar taşınıp bir çadır veya benzeri bir korunak yapılan lokma dökümleri günümüzde teknolojideki gelişmeler ile birlikte mobil araçlar üzerinde yapılmaya başlanmıştır. Bu hizmetten yararlanan insanların sayısında da oldukça önemli bir artış gözlenmiştir.



Yorumlar

YORUM YAP


Hemen Ara Whatsapp